Geschiedenis

SJB Reusel Pagatterweek

In november van 1963 werd door Noud Meurs (voorzitter), Jan van Dooren (penningmeester), Maria Lemmens (secretaris), Peter van den Borne en Wies Wigman het bestuur op gericht van Stichting Jeugdbelangen Reusel. De doelstelling was jeugdverenigingen ondersteunen op een zo breed mogelijke manier. Vergaderingen werden gehouden in de bovenzaal van De Kei. Later werden de vergaderingen verplaatst naar lokalen van diverse sigarenfabrieken.

1979

In 1979 gingen we voor het eerst met een thema werken tijdens de vakantieweek. Hier is dus de themaweek geboren zoals we deze nu nog kennen. Het eerste thema was ‘Piraten’. Er werd een mooi decor gemaakt, een spannend verhaal bedacht en natuurlijk werden er leuke spellen gespeeld.

Heden (2024)

Dit jaar nemen we de kinderen mee terug naar de Middeleeuwen. De tijd van mooie kastelen, koningen en koninginnen. Ook de stoere ridders en lieve jonkvrouwen mogen we natuurlijk niet vergeten.

Het begin wat later uitgroeid tot ....

In 1964 werd een begin gemaakt met wat later uit zou groeien tot de huidige vakantieweken. In dat jaar werden er gedurende twee dagen spelen georganiseerd in wedstrijdvorm op het sportpark. De week werd afgesloten met een wandelvierdaagse. Het succes van deze vakantieweek maakte het tot een van de belangrijkste activiteiten van Stichting Jeugdbelangen. Een thema was er echter nog niet. Vaste activiteiten van de vakantieweken werden twee atletiekdagen op het sportpark aangevuld met busreizen naar zwembaden en pretparken. In De Vlassert werden wielerwedstrijden gehouden en voor de kleinste waren er poppen- en berenspreekuren. Onder andere de twee atletiekdagen hebben bijgedragen aan het ontstaan van de huidige atletiekvereniging AVR ’69. In die tijd werd er ook een jongerensoos georganiseerd voor de jeugd van 12 tot 16 jaar.

Kermissnoep

In 1966 voerde Stichting Jeugdbelangen de steunkaartenactie in, die tot op de dag van vandaag nog bestaat. Later heeft ook Jong Nederland Reusel zich bij deze actie gevoegd. Vanaf de beginjaren van het bestaan heeft Stichting Jeugdbelangen de snoepkraam op de Reuselse kermis overgenomen van de jeugdraad. Het invoeren van echt ‘kermissnoep’ zorgde ervoor dat dit een succes werd. Tot op de dag van vandaag staat de Stichting nog elk jaar op de kermis om snoep te verkopen samen met Jong Nederland. In 1979 werd er voor het eerst een thema ingevoerd bij de vakantieweek. Dat jaar was het thema Piraten. In 1981 verhuisde de vakantieweek naar het crossterrein aan de Pikoreistraat. Dit terrein is slechts drie jaar gebruikt. Vanaf 1984 is Stichting Jeugdbelangen verhuisd naar hun ‘thuisbasis’ aan de Lage Mierdsedijk. Vanaf 1992 draagt dit terrein trots de naam Wilgenspot [plek (spot) met Wilgenbomen erom heen].

Vanaf 1996 heeft SJB het Klapzand & Tenenhout festival georganiseerd. De werkgroep K&T dankt hier nog steeds hun naam aan. Klapzand refereert naar de bodemgesteldheid van het terrein aan de Lage Mierdsedijk in de beginjaren en Tenenhout naar de wilgenbomen die sinds jaren dit terrein omringen. Het festival was een soort spelemansdag met livemuziek, diverse spelen en workshops.

Sinterklaas

Sinds vele jaren organiseert Stichting Jeugdbelangen de intocht van Sinterklaas in Reusel. Ook dat gebeurt al jaren op geheel eigen wijze middels een optocht door het dorp, gevolgd door vier toneelstukken met afsluitend de mogelijkheid om met de Sint op de foto te gaan. Sinds 2014 is het ook mogelijk dat SJB een Sint en/of Pieten regelt bij u thuis of op uw bedrijf. Meer informatie hierover vindt u op deze website.

In de jaren 1991 tot 1993 zijn Ruud van Cuijk (voorzitter), Ton Rovers (secretaris) en Peter van Limpt toegetreden tot het bestuur van SJB. Onder andere samen met Toon Rijkers hebben zij vorm gegeven aan de vakantieweken zoals ze nu nog steeds worden georganiseerd. Vele prachtige decors en spannende verhaallijnen zijn uit hun handen gekomen. Wat te denken van een heuse stoomtrein in 1993 of echte Apache gevechtshelikopters in 2007.

Door de toenemende populariteit van Halloween is SJB in 2013 begonnen met het organiseren van een spooktocht rondom Halloween. Dit gebeurt in samenwerking met Outdoorpark Reusel en Taverne D’n Ouwe Brandtoren. De tocht is een groot succes en de laatste jaren volledig uitverkocht. Stichting Jeugdbelangen hoopt nog vele jaren hun prachtige activiteiten te mogen voortzetten om de jeugd van Reusel te blijven vermaken en zo de geschiedenis te kunnen blijven herschrijven!

Weet

wanneer jouw avontuur kan beginnen